Robin Yassin-Kassab: Burning Country

Studentský spolek Madžlis srdečně zve všechny zájemce o současné blízkovýchodní dění na přednášku Robina Yassin-Kassaba, britského novináře a spisovatele, který v Praze představuje nové vydání své knihy Burning Country: Syrians in Revolution and War. Setkání pořádáme ve spolupráci s Anarchistickým festivalem knihy (https://anarchistbookfair.cz/index.html) a ÚBVA.

Přednáška se zaměří především na počátek syrské války – tedy na protesty jako na iniciativu zdola, na hnutí a organizace, které se v tomto kontextu formovaly a na brutální potlačení těchto protestů ze strany režimu. Dále bude představeno aktualizované vydání knihy Burning Country: Syrians in Revolution and War, která obsahuje nové kapitoly týkající se vývoje v Sýrii od roku 2015.
Následovat bude diskuze!


Pro seznámení s přednášejícím a spoluautorkou prezentované knihy doporučujeme jejich blogy: Robin Yassin-Kassab je aktivní zde:https://qunfuz.com/, Leila al-Shami tady: https://leilashami.wordpress.com/author/leilashami/.

O panu Yassin-Kassabovi více ještě napíšeme, zatím medailonek prezentované knihy (převzatý ze stránek festivalu):
„V roce 2011 vyšli Syřané do ulic a požadovali svržení režimu Bashara Al-Assada. Dnes je většina Sýrie válečnou zónou, kam se zahraniční novináři v podstatě nedostanou. Kniha Burning Country zkoumá tragickou a komplikovanou realitu života v současné Sýrii v bezprecedentním detailu a propracovaně vykresluje nová svědectví z první ruky od opozičních bojovníků, exilantů ztracených v souostrových uprchlických táborů, odvážných lidskoprávních aktivistů a mnoho dalších. Tyto příběhy jsou zkušeně propleteny s výstížnými analýzami brutalizace konfliktu a militarizace povstání, vzestupem islamismu, sektářským válčením a rolí vlád v Sýrii a dalších zemích, která vedla ke zhoršení těchto násilných procesů. Jednotlivé kapitoly se soutředí na ISIS a islamismus, regionální geopolitiku, nové revoluční grassroots organizace a nejhorší uprchlickou krizi od Druhé světové války. Burning Country je barvitým a průlomovým pohledem na současnou politickou a humanitární noční můru.“

Úvod > Novinky > Robin Yassin-Kassab: Burning Country