Vernisáž výstavy – Život po zemětřesení v Sarpol-e Zaháb, Írán

Naše kolegyně Zuzana Kříhová pomáhá s organizaci výstavy Život po zemětřesení, Sarpol-e Zaháb. Dovolujeme si Vás pozvat na vernisáž do Studentského Klubu Celetná, Celetná 20, Praha 1, dne 28.5. v 17:00.

                                                                                               

12. listopadu 2017 zasáhlo západ Íránu zemětřesení o síle 7.3 stupňů Richterovy škály. Stovky lidí přišlo v ruinách svých domů o život a desítky tisíc o střechu nad hlavou. Město Sarpol-e Zaháb, kde byly počty obětí nejvyšší, se nyní pomalu vzpamatovává z této katastrofy.

Mnoho lidí žije v improvizovaných stanech nebo v modulárních kontejnerových příbytcích. Do města denně přijíždí několik kamionů materiální humanitární pomoci. V rámci psychologické pomoci dětem íránští dobrovolníci z asociace grafiků města Kermánšáh spojili své síly a zakládají “Domy kultury a umění”, které slouží především dětem ze zemětřesením zasažených oblastí. Děti mohou denně tato centra navštěvovat a za asistence proškolených lektorů se věnovat výtvarnému umění, literatuře nebo například divadlu a prostřednictvím těchto aktivit nejen smysluplně trávit volný čas a učit se novým dovednostem a znalostem, ale hlavně přijít na jiné myšlenky a ventilovat traumata způsobená zemětřesením. Centra budou sloužit rovněž k dlouhodobému rozvoji kultury v regionu.

Veškeré vystavené fotografie zobrazují město Sarpol-e Zaháb a realizaci první fáze výtvarného projektu v několika volnočasových centrech ve druhé polovině února 2018, tedy asi 3 měsíce po zemětřesení.

Tématem kreslení role bylo přání – co si děti přejí, co by chtěly a co by rády dostaly. Mnoho dětí jednoduchými kresbami zobrazovalo především události související se zemětřesením. Přály si nový dům, auto atd. Některé kreslily traumatizující situace, kdy se rodině hroutí střecha nad hlavou a umírají lidé. Další děti se zamýšlely nad svým budoucím povoláním a zatímco jedna skupina viděla své vzory v “dobrodružném” povolání pašeráků další se situovala do role policistů a soudců, kteří s kriminálními živly bojují…

O autorovi
Silvestr Tkáč je profesionální tlumočník do perštiny, průvodce a pracovník humanitárních a rozvojových organizací. V Íránu rok a půl studoval perštinu na institutu Dehkhoda v Teheránu a považuje tento kout světa za svůj druhý domov. Silvestr rovněž strávil několik měsíců v Gambii jako koordinátor organizace Kola Pro Afriku, létal do Guineje jako koordinátor projektu adopce dětí na dálku a účastní se několika projektů v Iráku i Íránu. Mezi nimiž například pomoc zemětřesením postiženým oblastem na západě Íránu. Mimo to se ve volných chvílích v Gambii prohání na větrem a sluncem poháněné tříkolce. Když je zrovna v ČR, přednáší o svých projektech a cestách. V současné době se věnuje organizaci dobročinných expedic a zájezdů do iráckého Kurdistánu, Íránu a Gambie.

Pokud vás projekt zaujal a rádi byste nějakým způsobem přiložili ruku k dílu nebo by vás lákalo spojit cestování a pomoc, neváhejte Silvestra kontaktovat:

silvestr@tkac.eu
www.tkac.eu

Úvod > Novinky > Vernisáž výstavy – Život po zemětřesení v Sarpol-e Zaháb, Írán